Maca - suplement diety, właściwości, zastosowanie itp. - Finanse Młodych

Maca to warzywo korzeniowe, uprawiane w Andach na zawrotnej wysokości 3500 m.n.p.m. Korzeń macy ma wiele właściwości zdrowotnych. Maca m.in. pobudza energię, zwiększa płodność i dostarcza organizmowi prawie wszystkich niezbędnych aminokwasów. Co jeszcze wiemy na temat tego egzotycznego warzywa przypominającego przerośniętą rzodkiewkę? Zapraszamy do lektury!

Skład

Maca jest bogata w aminokwasy, składniki odżywcze, kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Zawiera aż 59% węglowodanów, które łącząc się z alkaloidami sprawiają, że jest to idealne jedzenie dla osób potrzebujących trwałego źródła energii. Ponadto zawiera 10% łatwo przyswajalnego białka roślinnego oraz 8,5% błonnika.

Minerały, które zawiera maca to: miedź, cynk, mangan, żelazo, selen i bor. Mają one m.in. wpływ na tworzenie się czerwonych krwinek, czynności serca, ciśnienie tętnicze krwi, produkcję insuliny, regulowanie stężenia cholesterolu we krwi, rozwój tkanki kostnej i funkcjonowanie układu nerwowego.

Maca zawiera także witaminę C, B1, która jest kluczowa przy przemianie węglowodanów, pobudza wydzielanie hormonów z gruczołów płciowych, przyspiesza gojenie się ran i ma właściwości przeciwbólowe oraz B2 i B3, które są istotne przy produkcji czerwonych krwinek, hamują działanie toksyn, regulują poziom cholesterolu we krwi, poprawiają ukrwienie skóry, kondycję włosów i paznokci i korzystnie wpływają na układ nerwowy. Ponadto maca jest źródłem witaminy PP, E i A.

Dzięki zawartym w niej goryczkowym olejkom maca wstrzymuje również namnażanie się bakterii i grzybów, ma tzw. działanie fungi- i bakteriostatyczne.

Spożywanie i działanie

Macę można zażywać w postaci proszku, tabletek, kapsułek lub kropli. Najlepiej przyjąć ją na kwadrans przed pierwszym posiłkiem, na pusty żołądek. Spożywanie macy ma wpływ na:

  • zwiększenie energii, wytrzymałości i odporności,
  • poprawę koncentracji i jasności myślenia (stymuluje rozwój połączeń neuronowych),
  • zmniejszenie depresji,
  • zwiększenie libido i płodności,
  • poprawę cery, paznokci i wzrost włosów,
  • zdrowie prostaty, tarczycy, nadnerczy, zębów i kości,
  • reguluje gospodarkę hormonalną podczas PMS, w okresie menopauzy (wspomaga funkcjonowanie układu endokrynnego), zapobiega osteoporozie i pomaga walczyć z anemią.

Maca jest tzw. adaptogenem, czyli wzmacnia odporność organizmu na stres, traumy i jest stosowane u osób, które są wyczerpane, przemęczone i znajdują się w stanie permanentnego niepokoju. Innym słynnym adaptogenem jest żeń-szeń.

Category : Bez kategorii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *