Japońska zupa Ramen robi światową karierę i znana jest już tak dobrze jak tradycyjne sushi. Czemu zawdzięcza swój kulinarny sukces? Co sprawia, że jest tak wyjątkowym daniem? Przepis na tą oryginalną zupę można zgłębiać również w swoich domach, ale by uzyskać oczekiwany efekt należy stosować się do określonych zasad. Zobacz, jak zrobić zupę Ramen, by cieszyć się jej wyśmienitym smakiem.

Tylko najlepsze składniki

Japońskie słowo „ramen” pochodzi od chińskiego „lāmiàn”, oznaczającego rodzaj makaronu spożywanego w Chinach, który zrobiony jest z mąki pszennej, wody i kansui, czyli alkalicznej, słonej wody mineralnej, wzbogaconej węglanami i kwasami. To właśnie ten rodzaj makaronu stanowi główny składnik zupy Ramen.

Bardzo ważne są również produkty, z których przygotowywana jest płynna baza, czyli wywar oraz kolejno dodawane składniki. W jednej w najpopularniejszych wersji zupy Ramen znajdziemy takie produkty jak:

  • wieprzowina i wywar z kości wieprzowych
  • ryby  
  • owoce morza
  • biała rzodkiew daikon
  • kapusta pekińska
  • pędy bambusa
  • cebula
  • kukurydza
  • wodorosty konbu
  • mięso wieprzowe i drobiowe
  • gotowane na twardo jajka
  • nasiona sezamu
  • tare czyli aromatyczna, słona esencja, która umieszczana jest dnie miski.

Tak jak w każdej kuchni, tak i również gotując japońską zupę Ramen, gwarancją uzyskania doskonałego smaku zupy jest używanie produktów dobrej jakości. Przygotowując zupę Ramen nie warto sięgać po składniki gorszej jakości, ponieważ będzie to niestety wyczuwalne i nie uzyskamy oryginalnego smaku.

Zupa Ramen na wiele sposobów

Przez wiele lat zupa Ramen przechodziła wiele modyfikacji i obecnie możemy wyróżnić kilka jej rodzajów:

  • shio-ramen – stanowi najbardziej podobną do typowych, chińskich zup odmianę ramenu. Podobnie jak one jest rodzajem lekkiego, odtłuszczonego rosołu przyrządzanego na bazie kurzego mięsa lub wieprzowiny. W jej skład wchodzi głównie drób lub pulpety drobiowe, ryby, kapusta pekińska, cebula lub szczypiorek, pory i pędy bambusa.
  • tonkotsu-ramen – gotowany jest na wieprzowych kościach. W efekcie posiada gęstą konsystencję i jest dość tłusty. Do zupy dodaje się tylko niewielkie ilości warzyw i czasem mięsa. Często serwowany jest z pastą
    z nasion sezamu.
  • shōyu-ramen – rosół z kurczaka, czasem z dodatkiem wieprzowiny lub wołowiny. Doprawia się sosem sojowym, przez co jest ciemniejszy od innych rodzajów. Główne dodatki to: szczypiorek, wodorosty, jajka na twardo, pędy bambusa i soi. W odróżnieniu od zup japońskich, tę odmianę często się przyprawia na ostro przez dodanie czarnego pieprzu, oleju chili lub pieprzu syczuańskiego.
  • miso-ramen – silnie zjaponizowana odmiana potrawy, pochodząca
    z Hokkaido. Przyrządzana jest na bazie mięsa z kurczaka i ryb oraz silnie przyprawiana pastą miso. Podaje się ją wraz z dodatkiem kiełków sojowych, sezamu, cebuli, wieprzowiny, kapusty pekińskiej, białego pieprzu i czosnku.

Przepis na idealną zupę

Gotując zupę Ramen należy kierować się przede wszystkim własnymi gustami smakowymi i wśród proponowanych produktów sięgać po te, które lubimy. Przepis na idealną wersję zupy odnajdziemy, gdy będziemy próbować różnych wersji i za każdym razem zmienimy proporcje lub listę składników.

Gotując ten przysmak po raz pierwszy można skorzystać z poniższej listy składników:

  • 1 kg kości wieprzowych
  • 1 kg kości drobiowych
  • 3 szalotki
  • korzeń imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • wodorosty konbu
  • 100 ml shoyu japońskiego sosu sojowego.

Gotowanie zupy ramen zaczynamy od przygotowania wywaru. Wkładamy więc do garnka kości wieprzowe i drobiowe, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wyjmujemy kości, płuczemy zimną wodą i wkładamy do osobnego garnka. Dodajemy szalotkę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pokrojone w plastry marchewki i korzeń imbiru. Na koniec dodajemy wodorosty konbu. Wszystkie składniki zalewamy chłodną wodą i gotujemy aż woda zacznie wrzeć. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 5 – 6 godzin. Po tym czasie studzimy cały wywar i dokładnie przecedzamy. Gotowy bulion doprawiamy do smaku sosem sojowym.

Do miski oprócz tradycyjnego chińskiego makaronu możemy włożyć również:

  • namoczone i ugotowane grzyby shitake
  • gotowaną wołowinę
  • ugotowane jajko
  • kukurydzę
  • kawałki ugotowanej marchewki
  • sezam
  • szczypiorek.

Wybór dodatków jest dowolny i można tutaj wykazać się kreatywnością
i sięgać zarówno po produkty z kuchni japońskiej, jak i po nasze polskie składniki, bo przygotowanie zupy Ramen to indywidualne podejście do gotowania i pole do popisu dla każdego kucharza.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *